De-Duivencoach.nl
Nico van Veen

Mijn (duiven)achtergrond

Vanaf mijn 12e ben ik al gefascineerd door duiven. Het begon met het vangen van verdwaalde en verwilderde duiven in en op kerken en grote gebouwen. Ik was al snel redelijk succesvol met krijgertjes en nakomelingen van die gevangen duiven, nadat ik in 1971 lid van een postduivenvereniging werd. In 1973 won ik als 15 jarige mijn eerste bekertjes met het 3e Vitesse en 3e Natour kampioenschap van de club. Van 1975 t/m 1979 heb ik geen duiven gehad. In 1980 ben ik opnieuw begonnen in Wijk bij Duurstede. Ook hier werden verschillende successen behaald. Zoals in datzelfde jaar al meteen het winnen van een hoofdprijs op nationaal Orleans in de toenmalige grote afdeling M. Maar de echte grote successen kwamen pas na een verhuizing in 1985 naar Hierden met o.a. een 4e nationaal Helmstedt. Gedurende deze periode was ik zeer actief in de duivensport. Ik vervulde verschillende bestuursfuncties, was aspirant keurmeester, stelde verkooplijsten op voor liefhebbers die stopten met de duivensport en maakte reportages voor "de Vredesduif".

Na een stop van enkele jaren in verband met werk en studie maakte ik in 1993 een herstart in het Friese Dongjum. Dit was helaas van korte duur. In 1995 stopte ik definitief met de actieve postduivensport omdat dit onmogelijk met mijn werk en privé omstandigheden viel te combineren. Nadat ik in 2000 in Boven Pekela was gaan wonen heb ik me een aantal jaren met het fokken van sierduiven bezig gehouden. Al eerder had ik me verdiept in de erfelijkheidsleer en gewapend met deze kennis heb ik een aantal jaren de Egyptische Swift gefokt, een zeldzaam ras in Nederland. Hier heb ik veel van geleerd, wat me bij het koppelen van postduiven goed van pas komt. Tevens heb ik me in de periode dat ik in Boven Pekela woonde, vanaf de zijlijn met de postduivensport bezig gehouden door een beginnende duivenliefhebber te begeleiden.

Vanaf begin 2009 ben ik samen met Bram Wassenaar uit Minnertsga begonnen met het opbouwen van een kweekhok speciaal bestemd voor de eenhoksraces. We hebben dat jaar deelgenomen aan de Dutch Open en de German Open. De resultaten waren zo positief dat we aan meerdere races zijn gaan deelnemen en gericht aankopen zijn gaan doen om de kwaliteit van dit kweekhok te vergroten. In 2010 hebben we aan de eenhokrace in Kalimanci (Bulgarije) meegedaan en aan de German Open. Op de German Open zaten we met 2 duiven mee op de eindrace 18e en 48e. En in 2011 hebben we wederom in Bulgarije meegedaan. Vanaf 2012 zijn we ieder voor onszelf mee gaan doen, maar vrijwel alle duiven waren verwant aan elkaar en ook kweekten we tot 2016 nog steeds samen. In die tussenliggende jaren zijn er diverse leuke prestaties behaald. Zo won Bram in 2013 de 4e prijs op de eindrace en in 2014 hadden we samen de 4 eerste Nederlandse duiven op de eindrace.

Ook werd in 2014 samen met de combinatie Boonen deelgenomen aan de OLR in Moldavië en werden we 10e in de finale. In 2016 heb ik met Jack Brouwer samen met succes deelgenomen aan de OLR Costa del Sol. Op de autovlucht wonnen we de 1e prijs en op de zeer zware eindrace zaten we met dezelfde duif 16e. In 2020 werd samen met Nico Nijhof deelgenomen aan de OLR Corabia. Tot en met de semi-finale speelden twee duiven zich goed in de kijker en stonden bij de start van de finale als 4e en 6e asduif geklasseerd van het totale deelnemersveld van ruim 1300 duiven. Helaas liep de finalevlucht dramatisch af en keerden slechts een tiental duiven terug. In 2021 werd samen met René Dalmolen en Hendrie Beelen aan OLR Zagreb deelgenomen. Met o.a. een 4e op de finale van 500 km en o.a. een 10e en 20e op de super finale van 600 km kon op een succesvolle deelname worden terug gezien. Ook 2022 was succesvol. Op de finale van de winterrace in Sevilla werd o.a. de 2e plaats behaald samen met René Dalmolen en Boele Koops. Op de OLR Zagreb werd dat jaar meegedaan samen met René Dalmolen, Leon Eerenstein en Sijmen Luinenburg. Ook dat was een succes. Op de finale van 500 km werden o.a. de volgende plaatsen behaald; 16e, 19e, 28e en 41e. 

Vanaf 2022 heb ik ook de actieve duivensport weer opgepakt en vlieg ik in combinatie met René Dalmolen in Vlagtwedde. We richten ons op de dagfond en de eenhoksraces. De eerste mooie successen als combinatie waren in 2023 de 5e NPO Arlon met de jonge duiven en de 1e plaats op de Olympiadevlucht Helmstedt.