De-Duivencoach.nl
Nico van Veen

Nieuws 2009

26 december 2009

De afgelopen twee weken bestonden mijn activiteiten voor de-duivencoach.nl vrijwel alleen uit het beantwoorden van mailtjes met veelal beginnersvragen en soms ook met het zoeken naar het best passende antwoord. Zo werd me onder andere gevraagd hoe goed duiven tegen winterse omstandigheden kunnen, wat extra te doen om de winterkweek te laten slagen, vragen over de vloer van het hok en de meest geschikte vloerbedekking (roosters, erwtenstro, kattenbakkorrel, etc), of duiven los kunnen in de winter, welk soort lampen het beste gebruikt kunnen worden om bij te lichten, enz. Dit soort onderwerpen worden in vele boeken uitgebreid beschreven. Dit bracht mij op het idee om een lijst met boeken op te nemen in mijn rubriek “Het Lezen Waard”. Veel van deze boeken zijn voor een paar euro op internet te vinden. Kijk bijvoorbeeld op www.veilingkijker.nl/postduiven_boeken.html of op www.boekwinkeltjes.nl.

13 december 2009

Gisteren heb ik de Friese Kampioenendag in Zwaagwesteinde bezocht. Naast de mogelijkheid die een dergelijk evenement mij biedt om bekendheid voor mijn activiteiten te krijgen, was ik vooral nieuwsgierig naar het forum van Ad Schaerlaeckens en Willem de Bruijn. Naast de gebruikelijke discussies over het gebruiken van medicijnen, voedingschema’s, verduisteren, bijlichten, trainingen, vliegprogramma en het belang van goede duiven, werd er (vooral tussen de regels door) ook wel iets gezegd dat naar mijn mening veel meer centraal moet staan, namelijk de rol van de duivenliefhebber zelf. Ik ben zelf van mening dat alles draait om de ambitie en motivatie van de duivenliefhebber zelf. Vooral de leergierigheid en de wil om te winnen. Willem de Bruijn noemde m.i. heel terecht een paar keer het woord aandacht. Wat dit inhoudt op je duivenhok, daar had naar mijn mening wel dieper op ingegaan kunnen worden. Want er werd namelijk niet ingegaan op een heel belangrijk aspect, namelijk opmerkingsgave. De vaardigheid om de juiste dingen te zien en aan te voelen.

Opvallend in dit verband vond ik dat A.S. op een gegeven moment m.b.t. selecteren stelde, dat je pas moet kijken naar ringnummer en afstamming als je de desbetreffende jonge duif er al uit hebt geselecteerd. Hiermee geeft hij aan dat hij ervan uitgaat dat de betreffende duivenliefhebber dat dus niet weet. Enerzijds geeft hij hiermee al aan waar m.i. de kern zit van het onvoldoende presteren van de betreffende melker en anderzijds ontkent hij met die opmerking de categorie liefhebbers die elk van hun duiven van binnen en buiten kent, inclusief karakterkenmerken. Als je vijfhonderd jonge duiven hebt is dat inderdaad lastig (tenzij je de tijd hebt om de hele dag op je hok te zitten) maar de meesten hebben immers zulke grote aantallen niet. Zelf kweekte ik de laatste jaren dat ik duiven had tussen de 100 en 150 jonge duiven en kende ze allemaal vanaf het moment van spenen al uit elkaar en wist ook exact waar ze uitkwamen. Hoe kun je anders je duiven observeren, als je niet weet welke duif je aan het observeren bent? En dan heb je bij postduiven nog het grote voordeel van verschillende kleuren en typen. Bij sierduiven van één kleurslag die als twee druppels op elkaar lijken door ver doorgevoerde inteelt, is het immers veel moeilijker om ze uit elkaar te houden dan bij postduiven!
Word je als kampioen geboren vroeg de discussieleider Wiebren van Stralen? In zekere zin wel, was het antwoord. Daar ben ik het zeker mee eens voor wat betreft de hele groten in de sport. Toch kun je het ook heel ver schoppen in de duivensport als je niet met de juiste antenne geboren bent, maar wel heel ambitieus bent en de mogelijkheden pakt die je geboden worden. Beiden stelden dat ook zijzelf de goede duiven op een duivenhok er niet tussenuit konden halen. A.S. stelt (in mijn ogen ten onrechte) zelfs al jaren in zijn columns dat niemand dat kan. Dit werd tijdens dit forum wel genuanceerd door de opmerking dat er wel mensen zijn die net iets meer zien aan een duif dan de gemiddelde duivenliefhebber. Als voorbeeld werd aangegeven waaraan je een slechte kwaliteit van de pluim kunt herkennen. Ik ben van mening dat duiven met grote gebreken als een slechte pluim middels goede observatie van je duiven en streng selecteren niet lang op je hok zullen verblijven. Zoiets zie je bijvoorbeeld na het nemen van een bad al. Onder degenen die nog doornat zijn terwijl de grote meerderheid al droog is, zullen geen kampioenen zijn, dus selecteer ze er direct uit zou ik zeggen.

Ik vond het een nuttige bijeenkomst en uit de geluiden die ik om heen hoorde was ik niet de enige. De organisatoren van dit forum en met name Wiebren (die de juiste prikkelende vragen wist te stellen) hebben hier de duivensport een goede dienst mee bewezen.

9 december 2009
Vandaag heb ik de duiven beoordeeld van Ab Kozijn uit Harderwijk. Ab had nog wat duiven teveel en wilde mijn mening laten meewegen in de uiteindelijke selectie. Ab is al meer dan 25 jaar een echte overnachtspeler en heeft hierop in die periode menig mooi succes geboekt. Zijn duiven voeren voor een groot deel het van Wanrooy en Aardenbloed via met name Anton van Haarenduiven en van de Wegen, afkomstig van verschillende liefhebbers.

De kwaliteit van Ab zijn duiven is groot. Het was dan ook niet gemakkelijk om er mindere duiven uit te halen. Ik kon slechts vier duiven vinden van de ruim 80 die mijn selectie niet zouden overleven. Overigens waren dit alle vier bijgehaalde duiven die niets met zijn eigen basisduiven van doen hadden. Gemakkelijker was het om een aantal van zijn mijn inziens beste duiven aan te wijzen. Voor Ab zijn de duiven die ik als zijn beste aanwees geen verrassing. Dit zijn voornamelijk nazaten van zijn Wanrooy- Aarden-vd Wegen duiven waarmee hij verschillende kopprijzen en duifkampioenschappen heeft gewonnen. Daarnaast ben ik ook erg gecharmeerd van de late jongen die hij heeft aangeschaft van Albert Klaassen uit Ochten die nazaten zijn van het beste van Jan Polder en Jac Steketee. Wanneer hij deze duiven tegen het beste van zijn oude presterende lijnen zet, zal Ab ook de komende jaren geregeld bovenin de uitslagen op de overnachtvluchten te vinden zijn, verwacht ik.

Een duivin van zijn oude van Wanrooy/Aarden lijnen won o.a. een 1e st. Vincent en een 2e op Montauban in de vereniging, wat ook nationaal vroege klasseringen waren.

28 November 2009
Vandaag heb ik de tentoonstelling van de Zwarte Doffer in Joure bezocht. Een club die flink aan de weg timmert met zo’n 25 vliegende leden waarvan er een aantal die ook op afdelingsniveau een stevig partijtje meeblazen. Ik heb met plezier tussen de kooien rondgelopen en met verschillende liefhebbers een praatje gemaakt. Er zaten een aantal duiven bij die misschien niet helemaal aan de standaard voldeden maar waar de klasse vanaf straalde. Zo zag ik een Witpen die mij op zicht zeer goed aanstond. Deze bleek de 2e asduif van de vereniging te zijn van J. Visser. Ik had die klasbak graag even beter willen bekijken. Ook zag ik een paar duiven van Ferwerda, Koelma en Pander die niet in de prijzen waren gevallen maar waarschijnlijk wel geregeld op de uitslagen te vinden zijn.

Zo tussen de kooien pratend, maakte ik kennis met Jan Valk die me vertelde dat hij eerder vele successen met de duiven kende, maar de laatste jaren steeds verder achterop raakt. Zijn mening was dat het niet aan de duiven ligt omdat deze bij anderen nog steeds wel goed presteren, maar vermoedelijk aan zijn hok. Hij had er al een bekend deskundige op verluchtingsgebied bij gehad en een aantal van diens aanbevelingen opgevolgd. Toch is hiermee de dalende lijn van presteren niet doorbroken. Aangezien dit verhaal mijn nieuwsgierigheid opwekte, ben ik met Jan even naar zijn hok en duiven wezen kijken. Mijn conclusie is dat het inderdaad niet aan de duiven ligt dat zijn prestaties minder worden, alhoewel hij er m.i. geen kwaad aan zou doen om wat bloedverversing bij te halen en deze te koppelen aan het beste uit zijn rode en vale lijnen. Hier heeft hij in het verleden immers verschillende grote successen mee behaald en ook anderen zijn hier goed mee geslaagd. Jan beschikt over een aantal toppers voor de eendaagse fond. Door gericht hiermee te gaan kweken en zich daarbij misschien alleen maar op de midfond en eendaagse te gaan richten moeten de grote successen m.i. beslist terug behaald kunnen worden. Als hij zijn spelsysteem daar dan ook op afstemt ben ik zeker niet pessimistisch gesteld. De basis is goed. Voor wat betreft de ventilatieproblemen waarmee hij de afgelopen periode worstelde, is hij volgens mij op de goede weg. Zo hier en daar nog een kleine aanpassing moet voldoende zijn volgens mij. 

Verder wil nog even reageren op een paar berichten in mijn gastenboek waarvan de strekking was dat ik onvoldoende met de duiven heb gepresteerd om te kunnen coachen en kijk op duiven te kunnen hebben. Iemand die mij verdedigde gaf aan dat er verschillende topcoaches zijn in de sportwereld die zelf niet op topniveau hebben gepresteerd. Dank Egbert! Hier wil ik nog aan toevoegen dat er ook binnen de duivenwereld mensen waren en zijn die veel over een duif en de duivensport konden zeggen, maar zelf niet of nauwelijks met duiven aan wedstrijden hebben deelgenomen. Ik noem hier bijvoorbeeld Piet de Weerd. Wat hij heeft betekend voor de duivensport mag genoegzaam bekend worden geacht en er lopen, ook onder de kampioenen, weinig mensen rond die zich aan hem zouden kunnen meten. Ik wil me zelf overigens absoluut niet met deze grootmeester vergelijken, dat zou het toppunt van grootheidswaan zijn!

22 November 2009
Gisteren was het een enerverende duivendag. Ik heb veel duivenliefhebbers gesproken en ook veel duiven in de handen gehad. Ik sprak op een tentoonstelling in Stiens een drietal beginnende liefhebbers. Ze spraken met veel enthousiasme over de sport en hun duiven. Ik hoop dat deze mensen voor de sport behouden blijven.  De tentoonstelling werd overigens druk bezocht. Een goed teken en hierbij een blijk van waardering voor de organisatoren die zichtbaar hun best hadden gedaan om het evenement te laten slagen. Ik weet uit ervaring wat een werk hiervoor verzet moet worden. 

's Morgens heb ik voor een bevriende duivenliefhebber nog een duifje opgehaald bij Dick van de Berg in Tuk. Deze man heeft zijn sporen meer dan verdiend in de duivenwereld met nationale overwinningen en topklasseringen op nationale en ZLU vluchten. Met hem over de duivensport praten was dan ook erg plezierig. Met de schijf van vijf van Nico Meuwsen in mijn achterhoofd was mijn conclusie; dat ook wanneer je er minder energie in steekt en bijvoorbeeld niet elke duif op je hok uit je hoofd kent, je het toch heel ver kan schoppen. Koppelen gebeurt bij hem op stamboom en prestaties, waarbij hij uitgaat van de beste tegen de beste. Hij gaf aan er niet te veel werk van te willen maken. Dat geldt ook voor zijn verzorging. Hij zit absoluut niet de hele dag op het hok vertelde hij me. Ik denk overigens dat waar het voor de ene liefhebber in één oogopslag duidelijk is of er wat loos is, dat het voor een andere liefhebber een hele puzzel kan zijn. Dick heeft duidelijk veel feeling.

Tot slot heb ik de negatieve berichten op mijn website verwijderd. Hier steeds mee geconfronteerd te worden bezorgt me teveel negatieve energie. Overigens mag men gerust kritiek uiten maar dan zonder woorden als minachting, charlatan e.d. te gebruiken. Wil iemand toch zijn hart luchten op een dergelijke manier mag dat gerust, maar stuur mij dan een mail en ik zal die ook beantwoorden. Verschuil u echter niet achter een niet bestaande naam of mailadres! 

20 november 2009
Het aantal mensen dat mijn site heeft bezocht overtreft mijn verwachtingen. Bijna duizend in vijf dagen. Fantastisch! Ook geniet ik van de vele reacties in het gastenboek en de mails die ik tot nu toe heb ontvangen. Op 2 negatieve reacties na. En daar wil ik toch wel even op reageren. Overigens hartverwarmend dat totaal onbekende mensen het voor me opnemen. Zowel degene die zichzelf Charlatan noemt als een zekere Eelco verwijten me dat ik zelf te weinig heb gepresteerd om mezelf duivencoach te mogen noemen. Ik heb op mijn site proberen aan te geven dat mijn coachervaring vooral slaat op het coachen en begeleiden van mensen. Ik wil dit hier wel iets toelichten, maar mensen kunnen van mij ook een persoonlijk antwoord verwachten, dan moeten ze echter wel een bestaand mailadres vermelden (Eelco!). Mijn werkervaring v.w.b. coaching heb ik opgedaan als groepsleider, mentor, stagebegeleider, maatschappelijk werker, teamleider en leidinggevende in de dak- en thuislozenzorg, het gevangeniswezen, de jeugdzorg en in de Vreemdelingenketen bij het ministerie van justitie. De mensenkennis die ik hiermee heb opgedaan, gekoppeld aan de duivenkennis van ruim 15 jaar selecteren, koppelen, kweken, spelen, heel veel lezen en het bezoeken van talrijke goed spelende liefhebbers die hun sporen meer dan verdiend hebben in de duivenwereld, maakt dat ik me in mijn optiek de duivencoach kan noemen. En dat is niet als titel bedoeld zoals Eelco suggereert, maar de naam van mijn bedrijfje.

Dat ik mijn zakken wil vullen met mijn initiatief slaat uiteraard nergens op. Zie daarvoor de tarieven die ik bereken en de zorgvuldige manier waarop ik tewerk ga. Ga eens uit van het koppelen van 10 koppels voor 2 euro het koppel. Daar doe ik ongeveer 3 uur over. Ik bekijk immers de stamkaarten, neem de uitslagen door op gevlogen snelheid, weersomstandigheden, etc. Dan praat je nog wat na, er worden ook andere vragen gesteld, enz. Uiteindelijk ben ik dan zonder de reistijd vier uur geweest en daarvoor ontvang ik dan 20 euro. Is dat even snel gemakkelijk geld verdienen? Je krijgt voor dit uurloon van omgerekend 5 euro niet eens een kinderoppas. Een veelvoud van dit bedrag wordt vaak al uitgegeven aan dierenartsbezoek, medicijnen, vitaminen, voedingssupplementen en dergelijke.

18 november 2009  

Al 400 hits in drie dagen. Dat is natuurlijk erg leuk voor een beginnend bedrijfje. Ook al een paar vragen om te komen koppelen en vragen van andere aard zoals een vraag om een verluchtingsadvies. Dat laatste daar waag ik me niet aan. Ieder heeft zo zijn specialiteit. Ik verwijs deze mensen dan ook door naar deskundigen op dat terrein. Ook ben ik gevraagd om in het zuiden van het land te komen koppelen (Brabant en Zuid-Holland). Aan die verzoeken kom ik alleen tegemoet als ik een en ander kan combineren. Een halve dag in de auto zitten om 10 koppels samen te stellen is immers niet erg efficiënt. Verder dank voor alle positieve reacties in mijn gastenboek.

15 november 2009

Vandaag is deze website de lucht in gegaan. Reacties in mijn gastenboek stel ik zeer op prijs. Op deze pagina zal ik geregeld iets schrijven over mijn ervaringen. Ook zal ik hier reageren op de reacties in het gastenboek.