De-Duivencoach.nl
Nico van Veen

Allicine / Knoflookextract

Antibacterieel, Antiviraal, Antioxidant Darmevenwicht, Weerstandverhogend

Knoflook heeft haar krachtige geneeskundige werking te danken aan de zwavelbevattende stof allicine die in dit plantje zit. Allicine zorgt ook voor de specifieke geur en smaak van knoflook. Onderzoekers hebben aangetoond dat wanneer allicine in je lichaam verteert sulfienzuur wordt geproduceerd, een stof die sneller reageert op gevaarlijke vrije radicalen dan enige andere bekende stof.

In de duivensport wordt knoflook vooral gebruikt om het lichaam te ondersteunen bij de bestrijding van infecties en ter versterking van het immuunsysteem. Zou vooral effectief zijn bij besmetting van coccidoise en wormen. Ook hebben duiven die regelmatig knoflook krijgen toegediend, meestal geen of weinig last van luizen/mijten.

Ook blijkt uit een in 2014 uitgevoerd onderzoek dat een knoflookextract in een verhouding van 200 gram geperste knoflook op 100 ml water gedurende 7 dagen toegediend, effectief kan zijn in de behandeling van met trichomonas (het geel) besmette duiven.
Knoflook bezit krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen en is het meest breed-spectrum van alle antimicrobiële stoffen die bekend zijn. Bovendien vernietigt knoflook de darmflora niet, zoals de meeste farmaceutische antibiotica bijna zonder uitzondering doen.


Toepassing
In de wintermaanden twee tot drie gesneden knoflookteentjes in de drinkbak. Ongeveer twee weken lang wordt het water in de drinkbak niet ververst. Dagelijks wordt de drinkbak aangevuld. Daarna begint het proces opnieuw. In de zomer wordt bij de meeste liefhebbers lookolie over het voer verstrekt. Eén tot twee maal per week is gebruikelijk. Ook worden er diverse soorten olie gebruikt om het voer kleverig te maken om allerhande producten aan te plakken. Veel van deze oliesoorten bevatten naast lookolie ook andere soorten olie. Hierdoor is de concentratie van de werkzame stof van de knoflook uiteraard een stuk minder en daardoor ook het effect.

Hieronder een aantal websites met interessante info over knoflook.

http://www.knoflooksite.nl/
http://www.pipa.be/nl/newsandarticles/pigeonandloft/water-deel-i
http://jessevandervelde.com/de-helende-effecten-van-knoflook/