De-Duivencoach.nl
Nico van Veen

Bijenwas / Propolis

Natuurlijk antibioticum / antioxidant

Activeert imuun en afweer systeem, schimmelwerend, ontstekingsremmend

Propolis is een door bijen gemaakte harsachtige substantie die zij gebruiken om ongewenste kieren en naden in het nest te dichten en de wanden te bekleden. Daarnaast gebruiken de bijen het ook om de honingraten te polijsten en er vreemde voorwerpen, die kunnen bederven (bijvoorbeeld dood ongedierte) mee te omhullen. De bijen maken dit uit hars die zij verzamelen van knoppen en bladeren van verschillende bomen en planten. Deze hars wordt door de bijen vermengd met bestanddelen van stuifmeel en ze voegen daar verschillende stoffen aan toe. De propolis dient om de bijenlarven tegen ziektes te beschermen.

Propolis blijkt bij diverse klachten, ziektes en aandoeningen een goede werking te hebben zoals bij aften, astma, darmklachten, galblaasaandoeningen, gewrichtsproblemen, gordelroos, herpes, luchtwegproblemen en ontstekingen in het algemeen.

Propolis wordt verwerkt in diverse zalven bij huidklachten, siropen o.a. tegen hoest, kleine flesjes met druppelteller en in tabletten. Het wordt vooral aanbevolen voor ademhalingsproblemen en ter bescherming tegen verkoudheden.

Toepassing

In de duivensport wordt Propolis vooral gebruikt vanwege de anti bacteriële werking, de antivirale werking door groeiremming virussen en de groei remming van schimmels oftewel als stimulering van de natuurlijke afweer van het lichaam tegen infecties.

Daarnaast zou Propolis ook rijk zijn aan aminozuren en sporenelementen.

Maar het wordt vooral aanbevolen voor de behandeling en bescherming van de luchtwegen.  De dosering is afhankelijk van de hoeveelheid Propolis die in de tinctuur of olie is verwerkt.

De meningen over de toepasbaarheid in de duivensport lopen uiteen. Van heel lovend tot zeer kritisch. Zo zou Propolis in zijn zuivere vorm onoplosbaar en onverteerbaar zijn. Bovendien is al de propolis niet van dezelfde samenstelling, aangezien het van verschillende struiken, bomen, vooral populier, planten verzameld wordt. Zie voor meer informatie onderstaande links.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/2928-natuurlijk-antibioticum-propolis-of-bijenbalsem.html
http://www.ahw.me/imkerij/propolis.html
https://www.imkervereniginghaaksbergen.nl/index.php/bijen/geneeskunde/propolis